Home

AIVD uit zorgen over digitale misdaad

Steeds meer instanties wijzen op de gevaren en de schade van cybercriminelen. Deze week was het de AIVD dit aan de alarmbel trok. De dienst maakt zich zorgen dat wij in Nederland steeds meer geld steken in de 'kenniseconomie' maar dat we vervolgens veel te weinig tijd en aandacht besteden aan de bescherming van deze kennis. 

Om meer bewustzijn te creëren heeft de dienst verschillende partijen mee laten kijken hoe een hacker eenvoudig een website binnendrong en vervolgens informatie kon veranderen en wissen. De AIVD is niet de eerste partij die aan de bel trekt. Veel nationale en internationale partijen hebben al gewezen op het feit dat de digitale weerbaarheid tegen cybercriminaliteit nog onvoldoende is.

Een ander interessant punt is dat het gevaar van twee kanten komt. Overheden zijn een partij die zich schuldig maken aan diefstal van vertrouwelijke informatie. Daarnaast zijn er cyber criminelen die zich met name richten op digitale fraude en diefstal van informatie. Schatting over de schade van cybercriminaliteit lopen heel erg uiteen. De meeste onderzoeken laten echter wel zien dat de schade aangericht door cybercriminelen groter is dan die door fysieke diefstal.

Blijf op de hoogte

Aanmelden nieuwsbrief